Koliko je teško bježati od sebe i svoje prošlosti? Koliko je teško čuvati tajne koje čuva Lisa? Koliko je s druge strane lako osuditi čovjeka, uprijeti u njega prstom i misliti da mu imaš pravo suditi… sve to i mnogo više daje nam još jedna uspješnica genijalne Sarah Pinboroguh. 

Mnoge sam knjige čitala u dahu i nisam ih ispuštala iz ruku, ali kad se radi o trilerima koji dolaze iz pera genijalke Sarah, onda to čitanje u dahu poprima sasvim novu dimenziju.

Pred vama je priča o tri različite žene, majci, kćeri i obiteljskoj prijateljici, koje svaka žive svoj mali “savršeni” život uvjeravajući sve oko sebe da su sretne i da im je zapravo odlično.

Život je odista maskenbal

Lisa je majstor preživljavanja, žena koja za sebe misli da je krhka, mala i lako lomljiva, nemoćna se vezati i voljeti i da treba svakako ispaštati za svoj veliki grijeh iz prošlosti, ali posve nesvjesna vlastite snage i svog istinskog lica.

Ava, Lisina kćer, je majstorica samozavaravanja, ona koja silno želi biti odrasla, koja samo želi biti prihvaćena i voljena od strane svojih prijateljica iz plivačkog kluba, da se sve više otuđuje od majke. Majke koja možda suviše brine. Ali Ava ne zna Lisine razloge i ne shvaća ih. Sve više se udaljava od majke a ljubav i odobravanje traži od neznanca s kojim se dopisuje preko Facebooka.

Marilyn, Lisina najbolja prijateljica i poslovna kolegica je majstor kamuflaže. Iza vanjštine koja je prelijepa i snažna poput željeza, iza uvijek mudrih poslovnih odluka, genijalnih prijatelja i dobrog “volim samu sebe, ja sam snažna emancipirana žena” stava, krije se krhkost djevojčice, koja šminkom skriva modrice, a dane kad premlaćena ostaje u krevetu, šefici pravda migrenama. Jer njen savršeni brak, sve je osim toga.

Prva bježi od onog što je bila, druga bježi od onog što je, a treća od onog u što se pretvara.

I sve se tako kotrlja, čak postaje i bolje jer u Lisin samotni život, nakon mnogo vremena ulazi intrigantni muškarac i bogati poslovni čovjek. Stvari između njih počinju se zakuhavati sve do trenutka dok Ava na gradskom festivalu ne spasi malog dječaka od utapanja.

Kolaps života u svega par sati

U roku par sati novinari se okupe ispred njene kuće. I dok Ava smatra kako je postala slavna zbog spašavanja života jednog šestogodišnjaka, na svjetlo dana izlazi mračna prošlost njene majke. Njena tajna je razotkrivena. A životi triju žena doživljavaju slomove. Krinke se ruše, a trk za spas vlastitih života reda se iz stranice u stranicu, gdje zanimljivim obratima i šetnjom između sadašnjosti u kojoj tri žene preispituju same sebe, i prošlosti u kojoj autorica priča Lisinu mračnu tajnu, daju knjizi ono nešto. Famozni faktor X.

Je li sve nepovratno uništeno? Je li odnos između majke i kćeri trajno izgubljen? A prijateljstvo? Može li ono preživjeti mračne tajne s kojima je suočeno?

"Kunem se životom" by Sarah Pinborough

Koliko zapravo poznajemo ljude s kojima dijelimo krov? Koliko zapravo poznajemo ljude s kojima radimo i koje svakodnevno susrećemo? Što se zapravo krije u ljudskim dušama?

I s čime se to one svakodnevno bore? Sarah Pinborough odlično je psihološki razradila unutarnja previranja glavnih junakinja. Lisinu jezu, Avinu nepromišljenost i kompleksnost krhke a opet snažne Marilyn.

Zločinac ili žrtva?

I dok se iz stranice u stranicu borite s pogađanjem tko je tko u cijeloj priči, tko je pozitivac a tko negativac, nameće vam se negdje podsvjesno analiza svog života i vlastitih strahova, trauma i demona.

Kad pročitate knjigu i shvatite da ništa nikad nije onako kakvim se zaista čini i da su često oni, koje je najlakše osuditi zapravo žrtve, shvatite kako je lako biti zaveden. I kako lako ljudi mogu manipulirati, krijući se iza priča koje pričaju, vlastitih iluzija i na kraju želje za samodokazivanjem.

Slika današnjeg društva i izuzetan stil autorice

Uz glavne junakinje, u priči ćete upoznati nekoliko interesantnih likova koji dobro prikazuju stanje današnjeg egoističnog društva. Društva koje je plitko, koje lako sudi, koje se zavarava i koje živi u svojim obmanama bez pokrića. Sarah je izrazito oštroumno uklopila sve te likove u priču koja nosi snažnu poruku – Nikad ne znaš tko zapravo sjedi tebi preko puta. 

Stilski izuzetna, pitka, lagana i nadasve prepoznatljiva, Piborough je autorica od koje možemo očekivati još mnogo odličnih trilera. I neću kriti oduševljenje njenim stilom i umom koji oduševljava plot twistovima koje stvara.

Ukoliko ste već u potrazi za savršenim Božićnim poklonom, s ovim trilerom nikako nećete pogriješiti!

Izdaje: Egmont

Uvez: meki

Cijena: 99,00 kn

Izvor: APortal