Znaš li biti zločesta cura za vlastito dobro?

‘I eto nas opet ovdje… na kraju puta.’ – pomislila sam. U grlu se stisla neka knedla, a ja sam samoj sebi odbrusila – ‘Daj prestani, drama je za curice.’

Nikad nisam imala osobito puno razumijevanja sama za sebe. Nikad si nisam davala vremena za predomišljanje. Kada bih odlučila da je vrijeme da samoj sebi utrnem mogućnost osjećanja, radila bih to naglo i vrlo grubo.

Emotivka u meni bi se povukla jer je znala da nastupa racio. Nastupa lavica, koju slobodno možemo nazvati Zlica i ona ne spušta gard. U grlu joj može stajati gordijski čvor, ali lavica će usne izviti u onaj mali zlobni poluosmijeh, pogledati te hrabro u oči i najljubaznijim mogućim tonom i s apsurdno mnogo samouvjerenosti reći – “To nije moj problem” i samo mirno odšetati.

Lavica je sexy, prgava, na momente bezobrazno bahata i ne podnosi dramu. I netko bi rekao da je ona onaj moj zlobni alter ego, mračni dio mene. No, što ako nije? Što ako je ona ono pravo? Ono što emotivka, sklona pretjeranom analiziranju i sanjarenju, koja postajem kada se vežem uz nekog, zapravo pokušava potkopati i to na sve krive načine?

Što ako sam ja, prava ja, tek kad Zlica uhvati Emotivku za kosu, posjedne je na klupu, zalije kantom ledene vode i opali joj šamar ili dva?

I što ako je, za prelazak iz jedne u drugu mene potreban samo klik?

Ne, ne radi se ovdje o bipolarnom poremećaju ili podvojenoj ličnosti, radi se onom procesu kojeg svaka od nas prođe s vremena na vrijeme kad shvati da sama sebe drži u limbu; nekog odnosa, emocije, pretjeranog analiziranja ili svega pomalo. Dođe trenutak kad instinkt za preživljavanje i samo održanje napravi reboot sustava i vrati nas na tvorničke postavke.

Zlica sve i svakog postavlja na pravo mjesto

Zlica u meni u nekom trenutku klikne – restart i cijelo moje biće predahne. Svaka siva stanica i svako krvno zrnce u trenu usklikne: Finally girl!

Emotivka dobije dekicu, čokoladu, set knjiga od kojih svaka ima minimum 500 stranica i bude poslana na duuuuugi godišnji, a Zlica se primi pospremanja.

Generalka uma, tijela, duha i okoline.

Prvo detektira gdje je zapravo nastao bug u sustavu i brzopotezno počisti internu i eksternu memoriju, dok paralelno vrlo ljupko nazuva cipelice i lansira fino upakirani odjeb. Dovoljno je porukom, kratko, slatko i bez pretjeranog objašnjavanja. Ona se ne zamara osjećajem krivnje niti dumi oko toga kako je to sjelo drugoj strani. Ona zna da je druga strana sama svoj problem i posvećuje se jedinoj stavki koja ju interesira – moja sreća i dobrobit.

Nekoliko sati kasnije već ima kratkoročni i dugoročni plan rada, dok paralelno izvodi mali ritual uljepšavanja na mom licu, tijelu i kosi. Frizura, manikura, pedikura, masaža i gin tonic. Slaže TO DO listu i samo čekira – dejt ili dva, – girls night out, – nova oblekica, – ručkić , – putovanje, -spa… Zlica je veoma temeljita.

Kad završi s dotjerivanjem moje osobe u “top izdanje” po njenim mjerilima, radi kratku pauzu a onda već vidim puni raspored: posao, treninzi, izlasci, galerije, kino, kazalište, rad na knjizi… i dok se Emotivka, negdje vrlo duboko u meni buni i pokušava posegnuti za cmoljavim pjesmama na YouTubeu i poskrivećki vreba priliku da pošalje neku jadnu poruku, Zlica je već spremna.

Muholovkom praćka Emotivku po prstima i briše cmoljave playliste s mog YouTube kanala, te slaže nove koje su pune Girl power naboja. Pritom zaključuje da mi je vrijeme da započnem snimati vlastite vlogove pa to dodaje na TO DO listu i naručuje novi stativ za mobitel preko neta.

Zlica je žena s planom i vizijom

Zlica je praktična, koketna i temeljita, ubojito puna samopouzdanja i vrlo odlučna.

Ona nema vremena za analize, jer radi na projektu zvanom “Moj sretni život”. U kratkom vremenu obavi mnogo teškog, Emotivka bi rekla “prljavog” posla, a da joj se pri tom ne orosi ni čelo i nimalo ne pokvari savršeni makeup.

Zlica radi prekovremeno i uvijek izgleda besprijekorno. Ona je najveći neprijatelj bivših frajera i svih onih “siva zona likova” koji se dese svakoj od nas i bezobrazno nam kradu dane, mjesece i godine. Zlica je naš najbolji security i potpuno je besplatna. Instalacija aplikacije dolazi for free samom aktivacijom naše osobice na ovom planetu.

Moraš je voljeti. Tu Zlicu u sebi. Tu opaku curu koja preuzme i dovede te u red.

Tu kraljicu koja ti pokaže da je sve okej i da nije propao svijet, da si mlada, lijepa, pametna i talentirana i da imaš konce svoje sreće u svojim rukama i ne ovisiš ni o kome drugome. Pokaže ti sve što si vidjela iskrivljeno i dočara ti pravu sliku stvari. Skine s nerealnog prijestolja nekog tko se tamo našao i kraljevao ti umom, bez da je u odnos ulagao jednako, pa na postolje postavi tebe, a privremenog podstanara deložira bez imalo suosjećanja.

Znaš li biti zločesta cura za vlastito dobro?
osobna arhiva

Zlica zna što želi i koliko vrijedi

Zlica nije zapravo Zlica, ona je samo žena koja zna što želi i kako to postići, koja uživa u svojim vrlinama i ne zamara se glupostima poput podočnjaka ili celulita. Ona zna da život brzo prolazi i da ga treba proživjeti punim plućima i uživati s ljudima koji žele biti dio njenog svijeta, iskreno i bez kalkulacija.

Ona je ono što je svaka od nas u svojoj srži, tamo ispod slojeva zabluda, očekivanja, odgoja i društvenih utjecaja. Tamo ispod iluzija uzrokovanih meksičkim sapunicama, nerealnim ljubićima koje čitamo na plaži i Instagram parovima, čiji su životi i odnosi lijepi i besprijekorni samo na slikama, a u stvarnosti su često nešto sasvim drugo i vrlo daleko od idealnih.

Zlica je najljepši, najljupkiji, najseksepilniji potomak Božice Afrodite i nužni apaurin bez dlake na jeziku koji dobro dođe na obiteljskim druženjima, za svako tetkino pitanje kad će joj tvoji jajnici podariti nećaka.

Zlica je cool i neodoljiva je muškarcima.

Čak i onim luzerima koji su nas imali pa prokockali.

Zlica je ti.

Samo joj to moraš dopustiti.

Naslovna foto: Screenshot YouTube


Vlog na temu kako postati najbolja verzija sebe, te što to točno znači, koja je usko vezana uz temu današnjeg bloga možete pogledati ovdje.

No Comments Yet

Odgovori